
OVER MIJ
Els van der Woning
Wat leuk dat je mijn website bezoekt! Ik zal je wat vertellen over mijzelf en mijn werkwijze.
Ik studeerde af als fysiotherapeut in Nijmegen, 1977. Maar de gangbare zorg bracht mij geen voldoening: ik ervoer het als eenzijdig en miste aandacht voor de mens achter de klacht. Tevens was ik op zoek naar andere sociale verhoudingen. Dat leidde tot een zoektocht die me via cursussen bindweefselmassage, meridiaantherapie en sensomotoriek uiteindelijk bracht tot de antroposofische geneeskunst. Via de antroposofie leerde ik tevens de sociale driegeledingsgedachte kennen. Beide raakten mij in het diepst van mijn wezen en doen dat nog steeds.
In 1982 voltooide ik in Stuttgart in Duitsland de opleiding tot antroposofisch fysiotherapeut. Sindsdien werk ik vanuit deze achtergrond veelal binnen antroposofische gezondheidscentra (Nijmegen, Utrecht, Ede, Wageningen en Zeist), maar ook binnen de antroposofische ggz. Momenteel werk ik in mijn eigen praktijk in Wageningen.
Binnen de antroposofische zorg wordt er gewerkt met een beeldvormende multidisciplinaire diagnostiek , die mij niet alleen een verbreding van mijn vak heeft geschonken, maar ook vertrouwen in het waarnemen achter de direct zichtbare realiteit.
Naast ritmische massage-therapie geef ik bewegingstherapie op antroposofische basis en pas ik de contact-weerstand-methode toe.
Ik ben opgeleid tot:
-
“orthopedic medical instructor nordic walking”
-
leefstijladviseur
-
deed post-HBO trainingen mindfulness aan de Hogeschool in Leiden
-
sensomotorische re-integratie-trainingen
-
ademhalingstechnieken
Verder heb ik me verdiept in:
-
psychische problematiek en verslaving
-
lichamelijk onbegrepen klachten (SOLK-problematiek),
-
hooggevoeligheid (HSP) en hoogbegaafdheid
-
de karakterstructuren van Reich met bijbehorende lichaamspantsering
Overigens is het werken in de dagelijkse praktijk voor mij de beste leerschool gebleken. Zowel voor mijn ambachtelijke werk als in de wisselwerking met de patiënten.
Als het erom gaat met het leven in het reine te komen, moeten we het raadsel dat het leven is, zien op te lossen. Het antwoord ligt in het zintuiglijk niet-waarneembare.

